I 2014 auktionerede jeg originalen til mit julekort til fordel for AIDS Care’s Ungdomshus i Chiang Mai, Nordthailand.
Mange mennesker i Nordthailand har AIDS. De lever ofte under forhold, som kun få kan forestille sig.
HIV-positive mødre, som er blevet enker, alene med deres børn. Gamle bedstemødre som i en høj alder ikke blot er blevet forsørgere for ét eller flere børnebørn, men samtidig selv har mistet det barn, som skulle sikre deres eget økonomiske underhold.
Dagligdagen er en kamp for at have penge nok til at overleve, til mad, til tøj, til medicin og en kamp for at have penge til at betale for børnenes skolegang. Og netop fattigdom og manglende uddannelse gør disse børn mere udsatte for selv at blive smittet med AIDS

I 2001 grundlagde Inger Lise og Mogens Koch Pedersen organisationen AIDS-Care for at møde nogle af disse behov og bryde den onde AIDS-cirkel.
Med finansiel hjælp fra kirker og private er den lille græsrods-organisation vokset, så den i dag støtter ca. 160 børn og unge – fordelt i 6 landsbyområder i Nordthailand.

Men børnene selv er også vokset: Sidste år gennemførte 23 årige Nong Gwang som den første en universitetsuddannelse  - og i dag er det hende, der kan forsørge sin bedstemor! Og ca. 30 andre AIDS Care-børn tager i dag videregående uddannelser.
Det betyder rigtig meget - ikke bare for dem selv, men også for de yngre børns kamp for tilværelsen. For det giver håb og motivation at have nogen at se op til, som har været gennem det samme som én selv.
Men de unge studerende behøver også støtte! For at læse må de flytte fra deres fjerne landsbyer ind til Chiang Mai. Det er et stort kulturchock. Mange af dem føler sig ensomme og fortabte i den store by. Det er dyrt at bo der – især når man ingen familie har til at hjælpe sig. Og de unge må ofte arbejde mange timer ved siden af studiet.
Derfor etablerer AIDS Care fra begyndelsen af 2015 et Ungdomshus i byen. Det er dét jeg støtter med min julekort-auktion i år: Et sted, hvor de unge kan hænge ud og have et fristed hvor de kan føle sig trygge i storbyen. Ungdomshuset vil også være rammen om et bofællesskab - og have voksne mentorer tilknyttet, som kan gøre det ud for de forældre, som de unge typisk har mistet.

Se Presseklip.

Nyt Julekort 2014 238

I årets julebillede kommer et barn flyvende ind gennem rammen til vores mørke og kaotiske verden.

Nyt Julekort 2014 b 238

Nong Gwan og hendes bedstemor, som hun nu endelig kan forsørge

Nyt Julekort 2014 RedRibbon 158

Opmærksomheden på AIDS er aftaget. Og fx i Thailand ved unge i dag mindre om sygdommen end for 15 år siden.